You are currently viewing HPE Nutanix’i satın mı alıyor?

HPE Nutanix’i satın mı alıyor?

Bulut tarafında daha agresif davranmak isteyen HPE tarafı Cloud-Native çözümleri ile yıllardır tanıdığımız bildiğimiz Nutanix’i satın almak için görüşmelere başladığına dair söylentiler var.

Her ne kadar iki firma arasında HCI anlamında bir rekabet olsa da, Nutanix üzerinden sunucu konfigürasyonu yaparken HPE donanımlarını seçerek ilerleyebiliyorsunuz ve teknik olarak Nutanix yazılımına sahip bir HPE donanımı satmış oluyorsunuz. Aynı şey Dell tarafı için de geçerli lakin orada işler biraz farklı yürüyor çünkü hepimiz Dell’in VMware odaklı iş geliştirdiğini daha doğrusu VMware-native projelerden daha çok keyif aldığını biliyoruz.

Konuya dönecek olursak, HPE ve Nutanix sektörde hem rakip hem de ortak iş yapan iki firma. İki taraf için de kârlı bir birleşme olabilir.

Nutanix 6.5 milyar doların üzerinde bir değere sahip

nutanix logo shutterstock

Şimdi biraz rakamlardan bahsedelim. Bloomberg’den aldığım verilere göre Nutanix’in yaklaşık 6.5 milyar dolarlık bir değeri varken HPE 21.6 milyar dolarlık bir değere sahip.

2022 mali yılı için Nutanix 1.6 milyar dolar gelir açıklarken, HPE 28.5 milyar dolar açıkladı.

Pareekh Danışmanlık CEO’su Pareekh Jain “Kurumsal yazılım işi büyük bir iştir. Bu nedenle, Nutanix’in ya firmaları satın alıp bir sonraki ölçeğe geçmesi gerekecek ya da diğer firmalardan satın alma seçeneğini değerlendirmesi gerekecek” açıklamasını yaptı.

Burada şu konuya değinmek gerekiyor ki, Nutanix aslında Amerikan hükümeti destekli bir şirket olarak kurulmuş ve yaklaşık %40-45’lik bir oranda Amerikan kamu kurumlarında kullanılıyor. Bu konunun gerçekleşmesi demek direkt olarak bu kamu kurumlarının aslında HPE referansı olması demektir.

HPE bünyesinde çalışan bazı kıdemli mühendislerin topluluk sayfalarındaki konuşmaları ise şu şekilde “Broadcom’un VMware’i satın almasından sonra HPE ile arası açıldı” “artık eskisi kadar ortak iş yapamıyoruz” “VMware’in bazı çözümleri direkt olarak bize rakipken, bazıları Dell donanımı üzerinde veriliyor” diye devam eden birtakım yazışmalar var. Aslında buna şaşırmıyorum çünkü Broadcom satın almasından bu yana VMware kanadında köklü değişiklikler olduğu aşikar, aynı şey Citrix tarafı için de geçerli. Bir yazılım şirketini satın aldığınızda ilk yaptığınız işlerden biri, o şirketin core business’ını oluşturan yazılımları ayrı birer şirket haline getirip, bu şekilde geliştirmeye devam etmektir.

Peki böyle bir satın alma gerçekleşirse ne olur?

Öncelikle HPE tarafında GreenLake çözümü var. Bilmeyenleriniz için söyleyeyim, cloud tabanlı kullandıkça-öde çözümü; leasing gibi de düşünülebilir. Nutanix tarafında ise Enterprise seviyesinde bir Cloud OS yazılımı mevcut. Böyle bir birleşme olursa otomatik olarak çözümler de birleşecektir ve beraberinde rakiplerine göre daha avantajlı ve uygun fiyatlı Cloud çözümleri ile karşılaşabiliriz.

Bununla ilgili bir Nutanix Partner’ı olan Roundstone Solutions yetkilisi Tim Joyce’un yorumu ise şöyle “Daha önce HPE satın almalarının bir parçası olmuştum. HPE, şirketler için yolun sonu olan bir kurum. SimpliVity’e yaptıklarına bakarsak, Nutanix tarafında bir farklılık olacağını düşünmüyorum” diye sert bir yorumda bulunmuş.

Bu arada Nutanix ve HPE tarafındaki bazı kaynaklardan alınan bilgilere göre böyle bir birleşmenin gerçekleşecek olması muhtemel. Lakin, HPE ve Nutanix üst yönetimi bu konunun herhangi bir gerçekliğinin bulunmadığını, bu tip spekülasyonlardan uzak durulması gerektiğini söylüyor.

 

Bekleyip göreceğiz. Okuduğunuz için teşekkürler.

Bir yanıt yazın